Талісмани з'явилися в такій глибокій старовині, що дух захоплює. Судячи з усіляких розкопок, вони виникли разом із людьми, разом із першими їх знаннями та віруваннями. Талісмани прийшли звідти, звідки й основні людські знання – з Космосу, чи Ноосфери, чи Шамбали.

Мудреці та маги стверджують, що властивості талісманів залишаються незмінними, і сьогодні вони захищають банкірів та програмістів так само, як захищали колись горщиків та ковалів. Саме амулети стали колись першими прикрасами: їх носили на шиї, зап'ястя, кільцями принизували пальці. Поступово вони перейшли до розряду ювелірного мистецтва, але й у сучасному вигляді залишаються вірними друзями своїх власників. Головне - знати, що потрібно носити, а що варто прибрати подалі в шафу або зовсім закопати в землю - саме цим способом позбавляються нещасливих амулетів.

Одні з найпростіших і найдавніших талісманів – вузлики. Деякі народи мають повір'я, що з їх допомогою можна викликати вітер. У Єгипті досі в ході амулети часів фараонів та стародавні коптські символи. Лотос обіцяє довголіття і здоров'я, скарабей сприяє благополуччю в подорожі, зберігає жінці красу і робить сімейні узи міцними. "Вузол Ізіди" - жіночий амулет, що зберігає щастя подружнього життя, що оберігає від зради. «Долодь Фатіми» зберігає від поганого ока та псування. Найдовше єгипетське око «вудять» - це око бога Хоруса, символ вічного життя, оберіг від поганого ока, псування і чаклунства. Найпопулярніший арабський талісман - кругле зображення ока. Це теж амулет від поганого ока. Оскільки жителі Сходу здебільшого кареглази, поганим вважається блакитне око - так само, як на Русі боялися очі чорного.

Але хоч би яким був талісман, у нього обов'язково треба вірити. І тоді він принесе вам усе, що ви від нього чекаєте – щастя, здоров'я, багатство та довголіття