Піраміда Маслоу — це схематичне зображення всіх людських потреб від найпростіших і насущних до піднесених. Ще у 1943 р. психолог Абрахам Маслоу описав піраміду цінностей з однією метою: зрозуміти, що мотивує людей здійснювати ті чи інші вчинки. Сам Маслоу тільки сформулював це поняття, а наочну діаграму придумали його учні.

Американський психолог з українськими коренями Абрахам Маслоу (1908-1970) одним з перших почав вивчати поведінку людей з позитивної точки зору. До цього вся психотерапія зводилася до вивчення психічних відхилень або поведінки поза норми. Разом з основоположниками гештальт-терапії Маслоу сформулював основні прийоми психоаналізу, які психотерапевти використовують на своїх сеансах.

Піраміда потреб Маслоу є найпоширенішою методикою серед професійних психологів. Вона дозволяє не тільки виявити основні потреби пацієнта, але і розташувати їх у порядку важливості. В основі піраміди потреб людини лежить індивідуальність людського сприйняття реальності та ставлення до неї. Дана теорія пояснює, чому багато людей не розуміють цінностей один одного і нав’язують власні принципи, які здаються їм єдино правильними. Її основи продовжують діяти впродовж десятиліть, чере що психологи , економісти, маркетологи, педагоги, управлінці і інші активно нею користуються і сьогодні.